Mąka bezglutenowa

Zdrowszy zamiennik mąki pszennej – co musisz wiedzieć o mące bezglutenowej?

Coraz więcej ludzi zmaga się z celiakią lub prowadzi zdrowy tryb życia. Chcąc dbać o swoje zdrowie sięgają po produkty, które nie zawierają glutenu. Wśród nich znajduje się także mąka bezglutenowa. W porównaniu ze zwykłą, pszenną, posiada całkowicie odmienne wartości odżywcze, a także walory smakowe i konsystencję. W poniższym artykule przedstawiamy, jakie są rodzaje mąki bezglutenowej, a także jakie posiada wartości odżywcze.

Rodzaje mąki bezglutenowej

Bezglutenowe mąki dzielą się na te naturalnie niezawierające glutenu, a także na te, które zostały z niego oczyszczone. Wśród wszystkich mąk bezglutenowych możemy znaleźć mąkę ryżową, gryczaną, kukurydzianą, jaglaną oraz owsianą.

Wybierając mąkę bez glutenu, należy pamiętać, że posiada ona zupełnie inne walory smakowe oraz odżywcze, dlatego należy je w sposób odpowiedni dobierać do przygotowywanych potraw. Ciasta z mąki typu gluten free są zdecydowanie bardziej chrupiące, ich smak i zapach są związane z rośliną, z której mąka została wytworzona, a także posiada ziarnistą strukturę. Mąki bezglutenowe pozbawiają ciasta kleistości, dlatego bardzo często mogą sprawiać kłopoty niedoświadczonym kucharzom.

Mąki bezglutenowe mają swój podział także ze względu na swoje właściwości fizyczne. Wśród nich można wyróżnić:

  • mąki z ziaren oraz orzechów – nie zaleca się ich do samodzielnego używania, lecz jako dodatek do uniwersalnych mieszanek lub pszennych; do tej grupy można zaliczyć mąkę migdałową, kokosową, a także z orzechów włoskich.
  • mąki sklejające – zalicza się do nich mąkę z tapioki, kukurydzianą oraz ziemniaczaną; mąki te posiadają dużą ilość skrobi, która pod wpływem obróbki termicznej tworzy kleistą masę; ciasta wykonywane z tej mąki są bardziej narażone na zakalec.
  • mąki z roślin strączkowych – charakteryzują się intensywnym smakiem oraz zapachem; zaleca się mieszać je z mąkami innego rodzaju; to tego typu mąki zalicza się otrzymana z soi oraz cieciorki.
  • mąki uniwersalne – bezglutenowe mąki o szerokim zastosowaniu, ponieważ nadają się do wielu dań; posiadają mało wyrazisty smak oraz zapach; wśród nich znajdują się mąki jaglane, owsiane, ryżowe oraz gryczane.

Wartości odżywcze mąki bezglutenowej


Mąki naturalnie bezglutenowe są bogate w witaminy, antyoksydanty, błonnik oraz białko, a także posiadają niski indeks glikemiczny, stąd są polecane także dla osób chorujących na cukrzycę. Dla przykładu, mąka gryczana dzięki dużej zawartości błonnika pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi. Dodatkowo pomaga utrzymać stały oraz właściwy poziom cukru. Działanie to wpływa na zapobieganie występowaniu cukrzycy, a także zmniejsza oporność na insulinę u osób już chorujących.

Food obraz autorstwa freepik - www.freepik.com